uriola.eus

Nola ezabatu norberaren iragana sare sozialetatik

Erabiltzailearen aurpegia   Kultura-aisialdia

Sare sozialetan egiten dugun jarduerak ondorioak izan ditzakeela urte batzuk geroago. Twitter edo Facebook-en zoritxarreko argitalpen batek lan batean ez kontratatzea edo dimisiora eramatea eragin dezake. Hain zuzen ere, iragan digital hori kudeatzeko, sareek tresna eta funtzio batzuk dituzte, argitaratutakoa kontrolatzeko, baita ezabatzeko edo artxibatzeko ere.

Facebook

Aurreko astean, Facebook-ek doikuntza berriak burutu zituen Manage activity funtzioan (jarduera kontrolatzea), argitalpen zaharrak erraz eta masiboki ezabatzeko. Lehenik, tresna hori smartphone eta Facebook Lite-n izango da, eta, laster, ordenagailuetan.

Funtzio berri horren bidez, pertsona jakin batzuk agertzen diren mezuak edo denbora-tarte jakin batean argitaratutako mezuak bila daitezke. Erabiltzaileak iragazi nahi duen eduki-mota ere aukera dezake: argazkiak, bideoak, testuak edo beste aplikazio batzuetatik (esaterako, Instagram) datozen argitalpenak.

Tresna honekin, argitalpenak artxibatu eta ezaba daitezke. Erabiltzaileak edozein eduki artxibatuz gero, berak bakarrik ikusi ahal izango du. Argitalpen bat ezabatzea erabakitzen badu, paperontzian egongo da erabat ezabatu baino 30 egun lehenago. Aukera hori, gaur egun, zenbait mugikorren irudi-galerietan ere aurkitzen da. Erabiltzaileari bere argitalpenak kudeatzeko tarte bat ematea du helburu, iritziz aldatuz gero. Hala ere, behin paperontzian sartuta, edozein unetan erabat ezaba daiteke.

Twitter

Edozein txio polemiko ezabatu edo garbiketa masiboa egin aurretik, mezuen kopia bat gordetzea komeni da. Horretarako, “konfigurazioa eta pribatutasuna” aukeran sartu behar da. Ondoren, “pribatutasuna eta segurtasuna” sakatu eta gero, “kontsultatu zure datuak Twitter-en”. “Kontua” atalean, erabiltzaileak pasahitza sartu behar du. Twitter-ek mezu elektroniko bat bidaliko dio erabiltzaileari argitaratutako txio bakoitzarekin.

Badira Twitter-enak ez diren tresna batzuk txio zaharrak ezabatzen laguntzeko, adibidez, TweetDelete. Tresna horrek mezu zahar guztiak ezaba ditzake data jakin batera arte. Hitz edo esaldi zehatz bat duten txioak soilik ezaba daitezke. Eta behin bakarrik egin behar da, edo ezabaketa automatikoki errepikatu behar da aldizka.

Tresna horren eta beste batzuen muga nagusia Twitter-ek berak ezartzen du: doako bertsioetan, hirugarrenen aplikazioek 3.200 txio berrienak soilik eskura ditzakete. Premium bertsioarekin nahi diren mezu guztiak ezaba daitezke. Ordaindutako bertsio horretan, kalkulu-orri batera ere inportatu daitezke, iragazki gehiago erabil daitezke, esaterako, bi daten arteko txioak ezabatzeko edo identifikazio-kode batekin aurkitutako txio espezifikoak ezabatzeko.

Txioak behin eta berriz ez ezabatzea erabakitzen bada, komeni da erabilitako aplikazioetan sartzeko baimenak ezeztatzea, beharrezko argitalpenak ezabatu ondoren. Horretarako, Twitter-en “konfigurazioa eta pribatutasuna” aukeran sartu eta “kontua” sakatu behar da. “Aplikazioak eta saioak” fitxan, halaber, tresnaren izena sakatu eta “sarbidea ezeztatu” aukera hautatu beharko da.

Instagram

Aplikazio honetan errazagoa izaten da jarduera publikoa administratzea, istorioak 24 orduz behin desagertzen baitira beste erabiltzaile batzuen profiletan, eta argitalpen-erritmoa txikiagoa izaten da. Normalean, scroll soilaren bidez, aspaldi argitaratutako argazkiak kontsultatu ohi dira. Horregatik, agian, ez da erraza irudiak masiboki ezabatzeko aukera ematen duten tresna fidagarriak aurkitzea; banan-banan ezabatu behar dira.

Hala ere, Facebook-ek bezala, Instagram-ek argitalpenak artxibatzeko aukera ematen du. Aukera ona da ezabatu nahi ez diren argazkiak ezkutatzeko eta, hala denean, berreskuratu ahal izateko. Nahikoa da irudietako batera sartzea, pantailaren goiko eskuineko aldean agertzen diren hiru puntuak sakatzea eta “artxibatu” aukera hautatzea. Urrats horiei jarraiki, argazki bat ezaba daiteke edo iruzkinak desaktiba daitezke. Erabiltzaileak Instagramen profila aldi baterako ixtea ere aukera dezake. Nabigatzaile mugikor batetik edo ordenagailutik egin daiteke —ezin da aplikaziotik—, eta “zure kontua aldi baterako desgaitu” aukera daiteke.

Erantzun

Erantzuteko, izena emanda egon behar duzu. Sartu komunitatera!

»» Alta eman edo pasahitza berreskuratu


Twitter ikonoa Facebook ikonoa