Mahatsa batzen ari gara Begoñan

Erabiltzailearen aurpegia Kepa Sarasola 2024ko ira. 26a, 01:24

Oraindik orain urtero mahatsa batzen da Begoñan, eta aste honetan bertan batzen ari dira aurtengoa. Gutxienez bi baserritan egingo dute etxekoentzako txakolina: Errekako Uriarte-tarrenean eta Azkaraiko Zubero-tarrenean (ikus: Begoñako azken bi familia txakolingileak).

Orain da garaia eta argazki batzuk bidali dituzte Uriartetarrek:

Mahatsa_Batzen_2024_Begoñan_4

Mahatsa_Batzen_2024_Begoñan_4 

Mahatsa_Batzen_2024_Begoñan_3

Mahatsa_Batzen_2022_Begoñan_2

Mahatsa_Batzen_2024_Begoñan_5

Mahatsa_Batzen_2024_Begoñan_7

Aste honetako "mendemako" argazkiak dira hauek. Folle-blanche" motako mahatsa da urtetan Begoñan erabili dena, batzuetan "hondarribi zuri" mahatsarekin ere  batzen dena ("Courbu Blanc"). Mota bereko "Folle noir" mahatsarekin txakolin beltza edo gorria lortzen da.

Batez ere Cognac eta Armagnac zonaldeetan erabiltzen da Folle Blanche mahatsa Euskal Herritik kanpo. Zonalde horiek nahiko gertu daude, Bordele inguruan. Oso ardo garratza lortzen da mahats mota hauekin. Ondorioz, azidotasun gutxiagoko mahatsak baino egokiagoak dira destilaziorako, hau da, patxarrak egiteko. Katalunian ere erabiltzen da, brandy-a egiteko.